Inboedel opslaan na de verkoop van je woning.

Met het oog op de huidige economische crisis is het niet echt verstandig om al een nieuwe woning aan te schaffen voordat je je huidige woning hebt verkocht. Woningen staan tegenwoordig steeds langer te koop en het kan dus zomaar gebeuren dat je er nog een paar jaar aan vastzit. Om te voorkomen dat je met dubbele maandlasten te maken krijgt (en uiteindelijk misschien zelfs je nieuwe woning te koop moet zetten), kun je dus beter wachten met de aankoop totdat je huidige woning is verkocht.

Dit houdt wel in dat je de periode tot de aankoop van je nieuwe huis vaak in een (wat kleinere) huurwoning zult moeten doorbrengen. Het vervelende hiervan is dat je hier niet altijd al je spullen kwijt kunt. Het huren van een tijdelijke opslagruimte kan in deze situatie een goede oplossing zijn: je brengt er een deel van je inboedel een tijdje onder en zodra je je nieuwe woning in kunt haal je alles weer op.

 

Een opslagbox huren

Tegenwoordig kun je eigenlijk in vrijwel alle grote steden wel een opslagbox huren, het is dus niet zo heel moeilijk om er eentje te vinden. De opslagruimtes zijn vaak al te huur met een inhoud vanaf 1 m3 en je kunt zoveel ruimte huren als je wilt. Bij de meeste aanbieders kun je ook gebruik maken van allerlei aanvullende diensten, denk hierbij aan een uitlaadservice, de verhuur van bestelwagens en boedelbakken en het aanbieden van stelling- en verpakkingsmaterialen.

Om ervoor te zorgen dat de tijdelijke opslag zonder problemen verloopt dien je met een paar zaken rekening te houden. Zo is het voor sommige bezittingen belangrijk om rekening te houden met de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Je kunt hierbij denken aan zaken als schilderijen, kleding en elektronica. Het is daarom verstandig om te controleren of er sprake is van een goede ventilatie en een degelijke verwarming.

Ook is het belangrijk om vooraf goed uit te zoeken hoe alles is geregeld op het gebied van brandpreventie. Helaas zit een ongeluk vaak in een klein hoekje en zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan een verkeerd weggegooide sigaret desastreuze gevolgen hebben voor je bezittingen. Is er een sprinklerinstallatie aanwezig en is er een brandmeldsysteem geïnstalleerd, zijn er brandblussers bij de opslagruimten zijn te vinden?
Daarnaast doe je er goed aan om na te vragen welke maatregelen er zijn getroffen wat betreft diefstalpreventie. Vraag of er bijvoorbeeld camera’s in het pand aanwezig zijn en of er toegangscontrole plaatsvindt. Check ook of er een alarmsysteem is geïnstalleerd en hoe de opslagruimten zijn afgesloten.

 

Inboedelverzekering

Zoek ook altijd uit hoe het met de verzekering van je bezittingen zit. Wat gebeurt er wanneer er ondanks alle getroffen maatregelen toch nog iets met je eigendommen gebeurt? In sommige gevallen kun je je inboedel gewoon onder je eigen inboedelverzekering laten vallen, maar dit is niet altijd het geval!