Verbouwen is verkopen

“Verbouwen is verkopen” is een veelgehoorde uitspraak binnen de vastgoedwereld. Een woning die al maanden te koop staat kan na een verbouwing soms al binnen enkele weken verkocht zijn. Bovendien kan de verbouwing zich ook vertalen in een hogere verkoopprijs.

 

Is verbouwen interessant bij een verkoop?

De concurrentie is groot op de vastgoedmarkt. Wil je ze snel verkopen, dan kan je er dus maar beter voor zorgen dat jouw woning eruit springt. Hoe zorg je daarvoor? Door een mooie en afgewerkte woning, conform de regels aan te bieden.

In het verleden was het misschien niet altijd verstandig om te verbouwen. De kans was namelijk groot dat die nieuwe badkamer of keuken na de verkoop weer werd gesloopt omdat ze niet in de smaak viel bij kopers.

Tegenwoordig ligt dat anders. Vaak kopen mensen pas een woning wanneer hun huidige woning is verkocht. Zo voorkomen ze dubbele maandlasten. Aangezien ze er direct moeten intrekken en er dus geen tijd is om het nieuwe huis te verbouwen, is er steeds meer nood aan instapklare woningen.

Door jouw woning voor de verkoop van een opknapbeurt te voorzien, kan je daar handig op inspelen. Mocht een verbouwing zich niet direct vertalen in een hogere verkoopprijs van de woning, dan kan het de verkooptijd alvast  flink verkorten.

 

badkamer verbouwen

 

Welke verbouwingen moet je uitvoeren?

Voor potentiële kopers speelt de staat van de keuken en badkamer vaak een grote rol in de beslissing. Het zijn 2 ruimtes die vaak gebruikt worden en dus in orde moeten zijn. Kopers die niet al te veel tijd en geld willen spenderen aan renovaties, zullen dan ook de voorkeur geven aan woningen met een gebruiksklare badkamer en keuken.

Een verbouwing hoeft niet altijd groots te zijn. Een kleine opknapbeurt kan ook al helpen om de potentiële kopers bij de bezichtiging te overtuigen. Zo kan een likje verf de woning een heel andere uitstraling geven en kunnen de juiste accessoires jouw woning een stuk aantrekkelijker maken. Denk ook aan een goede hygiëne van de woning en zorg bij de bezichtiging voor goede belichting en een aangename geur in huis⇒ Ontdek hier meer tips voor de voorbereiding op een bezichtiging.

 

Hou hier rekening mee als je verbouwt

Indien je besluit om te gaan verbouwen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo heb je voor het plaatsen van een dakraam aan de achterkant van je woning misschien geen vergunning nodig, terwijl dat voor grotere verbouwingen anders ligt. Zoek daarom van te voren goed uit of je vergunning nodig hebt om problemen te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om de welstandsnota van de gemeente op te vragen zodat je weet aan welke lokale eisen de verbouwing dient te voldoen.

Wanneer je de werkzaamheden laat uitvoeren door een aannemer, zet dan vooraf zoveel mogelijk op papier. Bespreek wat de aannemer precies moet doen, welke materialen er moeten worden gebruikt en vraag om een duidelijke offerte en heldere deadlines. Vergeet ook niet dat een aannemer verantwoordelijk is voor de afvalverwerking. Indien je ervoor kiest om de werkzaamheden zelf uit te voeren, dan dien je zelf een bedrijf te contacteren voor het huren van een afvalcontainer.