Woning verkopen? Zorg voor optimale verlichting.

Zet je woning in de kijker

We voelen ons allemaal het prettigst in een ruimte verlicht door indirect licht, gezellig tussen onze persoonlijke spulletjes. Gaan we echter onze woning verkopen en komen er kijkers dan zijn diffuus licht en persoonlijke spulletjes absoluut not done! Om ons huis verkoopbaar te maken zijn licht en ruimte de toverwoorden.

 

Zo min mogelijk persoonlijke zaken.

Te veel meubelen zoals handige bijzettafeltjes, voetenbankjes en een overdaad aan accessoires zoals boekenkasten vol met foto’s, knutselwerkjes van de kinderen of hobbymateriaal leiden de potentiële koper af van de werkelijke ruimte. Als je je woning te koop zet bedenk dan wat je zelf graag ziet als je een woning gaat bekijken.

 

Werk met licht

Mensen die een huis gaan bekijken zoeken naar mankementen zoals scheuren of vochtplekken in muren en plafonds. Zorg ervoor dat bij een bezichtiging je huis goed verlicht is. In eerste instantie kan je dat doen met een sfeerverlichting die juist de gezelligheid van het huis benadrukt en zodra de koper in het rond begint te kijken knip jij (of de makelaar) het grote licht aan om te laten zien dat je niets verbergt.

Denk er ook aan dat je door de ramen naar buiten moet kunnen kijken, zeem ze en zet de raamdecoratie open zodat er licht naar binnen kan vallen. Daglicht geeft het huis een open en prettig uiterlijk. Controleer in kelderkasten en garages van te voren of de verlichting het doet en hou een zaklamp bij de hand voor een eventuele blik in de kruipruimte.

 

Maak ruimte

Een opgeruimd en afgewerkt huis werkt ook verkoopbevorderend: Werk achterstallige onderhoud zoals een ontbrekend kitrandje of stripje af en maak het huis schoon. Organiseer ook je voorraadkast zodat deze er groter uitziet en haal zogenaamde knusse hoekjes leeg. Denk er ook aan niet te veel kussens, krabpalen en ander speelgoed van huisdieren overal rond te laten slingeren. Als je licht en ruimte maakt worden ook plinten en stopcontacten weer zichtbaar en als het goed is mogen die gezien worden. Zo niet, zet ze op je lijstje met achterstallige klusjes en rapareer ze van te voren.

Heb je veel planten en frutsels, doe ze weg of pak ze vast in. Laat een paar grote sprekende planten staan voor een natuurlijk effect. Een muur met een steenstrip of een behangetje wat uit de mode is of ver beschadigd zou je kunnen vernieuwen voor een neutrale effen lichte kleur. Soms kan je door een paar honderd euro uit te geven enkele duizenden euro’s meer voor je huis krijgen. Een paar kleine dingetjes opfleuren kunnen er soms net voor zorgen dat je je huis redelijk snel verkoopt.

Tip: heb je veel spullen maar nog geen nieuwe woonst? Misschien kan het de moeite zijn om enkele maanden een opslagruimte te huren voor de spullen die het minst gebruikt worden!